Sempozyum-Enkaz ve Parıltı: Walter Benjamin’de Sanat, Politika, Tarih

ENKAZ VE PARILTI: BENJAMIN’DE SANAT, POLİTİKA, TARİH

Walter Benjamin düşünsel gelişimini gösteren eserlerini iki dünya savaşı arasında veren ve ikinci dünya savaşının gölgesinde geçen yaşamıyla tanınan bir düşünürdür. Her şeyin meta haline geldiği ve Nazi zulmüne ev sahipliği yapan kapitalist toplumu, eleştirinin değiştirici gücüyle anlatmaktadır. Benjamin bir hikâye anlatıcısı olarak kendi yaşamını düşünce ve eserlerinde izleyebildiğimiz, kuramla deneyimin iç içe geçtiği bir örnektir. Eşsiz bir kültür kuramcısı olduğu kadar yazar, eleştirmen, sosyolog ve devrimcidir. Bir mülteci olarak sürdürmek zorunda kaldığı yaşamı, Fransa’nın İspanya sınırındaki Portbou köyündeki intiharıyla son bulmuştur. Ancak Walter Benjamin’in kısa yaşamının ürünleri, zengin entelektüel birikimi ile dünyada ve Türkiye’de kültürel ve toplumsal çalışmalarda hala yaşamaya devam etmektedir.

“Enkaz ve Parıltı: Benjamin’de Sanat, Politika, Tarih” sempozyumuyla Goethe Enstitüsü Ankara ve ViraVerita, Benjamin’i felsefi, politik, kültürel ve toplumsal perspektifle ele almaya ve düşünürü günümüzde yeniden anlamlandırmaya davet ediyor. Bu amaçla mültecilik krizi içerisinde olduğumuz bugünlerde mülteci bir kuramcının deneyimlerini, anılarını, “parıltılı” düşlerini; melankolisini, hayal kırıklıklarını ve dolaştığı “enkazları” birbirinden farklı Benjamin yorumlarını bir araya getirerek, farklı disiplinlerden konuşmacıların tartışmalarıyla hatırlamaya çağırıyor.  Sempozyumun öncesindeki gün , 19 Kasım 2021 saat 18.30’da yönetmen David Mauas’ın Walter Benjamin’i Kim Öldürdü başlıklı filminin gösteriminin ardından Ralph Buchenhorst ve Özgür Yaren film üzerinden Benjamin’in yaşamı ve fikirleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirecekler. 20 Kasım saat 12.30’da başlayacak sempozyumda ise Aslı Odman, Aykut Çelebi, Cana Bostan, Fatma Erkek, Leyla Bektaş, M. Ertan Kardeş’in konuşmaları yer alıyor. Pandemi önlemleri gereği sınırlı katılımcıyla ve HES kodu kontrolüyle yüz yüze gerçekleştirilecek film gösterimi, söyleşi ve sempozyumun programı şöyle:

 

19 Kasım 2021, saat 18.30

Film Gösterimi ve Söyleşi:

Walter Benjamin’i Kim Öldürdü?

Ralph Buchenhorst&Özgür Yaren

 

20 Kasım 2021, 12.30-18.00

ViraVerita&Goethe Enstitüsü Ankara

Goethe-InstItut Ankara. Atatürk Bulvarı 131 06640 Bakanlıklar

 

12.30-13.00-Açılış Konuşmaları

Friedrich Dahlhaus-Goethe Enstitüsü Ankara

Gülben Salman-ViraVerita

13.00-14.30 I. Oturum:

Moderatör: Toros Güneş Esgün

Aykut Çelebi, “Eski iyi yerine, yeni kötü şeylerle ilişkilenmek gerekir”: Walter Benjamin ve Tarih Kavramı Üzerine Tezler

M. Ertan Kardeş, Walter Benjamin’in “Birinci Teknik” ve “İkinci Teknik” Kavramları Etrafında Kolektif Beden ve Özgürleşme

 

14.30-14.45 Ara

 

14.45-16.15 II. Oturum:

Moderatör: Serhat Celal Birdal

Cana Bostan,  Dilsiz Arion’dan Sağır Odradek’e Benjamin’de Ses Ontolojisi

Fatma Erkek, Politikanın ve Savaşın Estetize Edilmesi

 

16.15-16.30 Ara

 

16.30-18.00 III. Oturum

Moderatör: Çağla Karabağ

Leyla Bektaş, Kent Hakkı, Toplumsal Cinsiyet ve Tecrübe: Benjamin’i Hatırlamak

Aslı Odman, Benjamin’in İzinde Türkiye’de Mekansal Enkazbilim Çalışmaları: Kalkınma ve Kıyımı Belgelemek

Düzenleme Kurulu:

Ahmet Terkivatan, Çağla Karabağ, Çetin Türkyılmaz, Deniz Gürsoy, Gülben Salman, İlkay Özküralpli, Linda Rödel, Meriç Kükrer, Özgür Uçar, Şeyma Sağdıç, Toros Güneş Esgün.