ViraVerita[*] akademiye ve akademik dile hapsedilen teorinin sınırlarını zorlayarak yaşamın her alanına dair söz söyleyen farklı düşünsel karşılaşmaların zeminidir. 25 Kasım 2013’te yola çıkan bu disiplinlerarası ortaklık, felsefe, sosyoloji, politik teori, hukuk, iletişim, psikoloji, antropoloji ve tarih gibi farklı alanların etkileşiminden oluşmakta; felsefe ve sosyal bilimlerin sorunlarına yeni ve çeşitli perspektiflerden bakabilmeyi amaçlamaktadır.
ViraVerita, bir çevrimiçi yayın alanı ve bir e-dergiden oluşmaktadır. Çevrimiçi yayın alanında, teorik tartışmalara ve güncel sorunlara değinen, röportaj, deneme, çeviri ve eleştirilere yer verilmektedir. Yılda iki kere yayınlanan ViraVerita E-dergi ise disiplinlerarası etkileşimi hedefleyen hakemli ve uluslarası indexli bir akademik dergidir.
ViraVerita çevrimiçi yayın alanına gönderilen yazılar, yayın kurulu tarafından değerlendirilmekte ve her ay değişen iki site editörünün nihai kararıyla da yayınlanmaktadır.
ViraVerita, yazı yayınlamanın yanı sıra söyleşiler ve sempozyumlar da düzenleyerek felsefe ve sosyal bilimler alanlarındaki çalışmalara alan açan bir tartışma kültürü oluşturmayı hedeflemektedir. Etkinliklerin düzenleyicisi ViraVerita çevrimiçi yayın alanının yayın kuruludur ve ViraVerita E-Dergi’den bağımsızdır.
Demir almak, yola çıkmak anlamına gelen Vira, hakikate, Verita’ya bir sesleniştir. Farklı limanlardan geçerek yeni rotalar arayan bu yolculukta sizin de paylaşımlarınızı bekliyoruz… Yazılarınızı ve site ile ilgili görüşlerinizi viraveritaeditor@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.
ViraVerita Çevrimiçi Yayın Alanı Yayın Kurulu:
Ahmet Emin Bülbül
Aynulhayat Ubaydın
Bükem Özçeri
Ceren Dalgıç
Elis Şimşon
Gözde Kıral Uçar
Güncel Oğulcan Ülgen
Gülçin Ayıtgu
İlker Tepe
Kaan Akın
Mehmet Bozok
Meriç Kükrer
M. Taha Tunç
Özgür Uçar
Rahmi Yurttakalan
Sinem Şahim Yeşil
Şeyma Sağdıç Güven
Toros Güneş Esgün
Umur Başdaş
Ulaş Karadağ
Volkan Aydın
Zehra Azade Soysal
Site tasarımı: Ayşegül Karaca Şahin
Site Asistanı: Ceren Dalgıç
ViraVerita’ya Çevrimiçi Alan’da ve E-Dergi’de Emek Verenler
Alican Abut
Çetin Türkyılmaz
Eylem Yenisoy Şahin
Ezgi Ece Çelik Karaçor
Ezgi Demir Oralgül
Gülben Salman
İlkay Özküralpli
Nisan Kuyucu
Serhat Celal Birdal
Sibel Kibar
Sinem Önem
Umut Şah
Yasin Durak
Logolar: Tosca
[*] Hem İtalyanca hakikat anlamına gelen verità hem de Latince bir sıfat olan “herhangi bir şeye karşı, belli belirsiz bir korkuyla, dehşetle, hûşû halinde duyulan saygı” anlamındaki verita birlikte düşünüldüğünde Nietzsche’den bu yana, “hakikatin/hakikatlerin” gitgide artan bir şekilde belirsizleşmesi, bizi, “hakikat(ler)i arama, ondan yola çıkıp, ona doğru yol alma” çabamızda, bütünlüklü bir hakikate ve çoğul hakikatlere duyulan “korku dolu bir saygı”yla, “belirliyor”. Çağımız hakikati ve hakikatini yitirmiştir. Ama Badiou’nun da dediği gibi, çağımızın “hakikatlere” ihtiyacı vardır; “arayış” ve “yol” bunun içindir.